Konzervované a mražené jídlo…je SKVĚLÝ!

Jsi unavený/ná, nevíš, co si dáš k večeři a v lednici není žádná čerstvá zelenina.

Mohl by sis otevřít pytlík s mraženou brokolicí….ale není to výživově stejný, jako kdyby sis dal karton z krabice? Místo toho si objednáš pizzu se sýrem navíc.

Bylo to nejlepší řešení?

KONZERVOVANÁ/MRAŽENÁ ZELENINA A OVOCE OBECNĚ

Nebudeš tomu asi věřit, ale konzervovaná/mražená zelenina nebo ovoce jsou jedna z nejlepších výživových voleb, který můžeš udělat. Je prokázáno, že obsaují téměř ty samé živiny jako zelenina a ovoce čerstvé, i když si myslíme opak.   Když přidáš do jídla, které má podobné složení jako v grafu, trochu mražené brokolice, nic tim nezhoršíš, ne? Nízký příjem zeleniny je podle Světové zdravotnické organizace WHO na 6. místě z 20 rizikových faktorů úmrtnosti na světě. Dostatečná konzumace zeleniny by ušetřila 2.7 milionů životů každý rok. Takže si to shrneme hned na začátku

  1. Ovoce a zelenina jsou zdravé.
  2. Konzervovaná a mražená zelenina a ovoce nejsou o nic horší než čerstvé.
  3. Pokud koukneš na graf nahoře, jakékoli ovoce a zelenina (v jakékoli podobě) je pravděpodobně zlepšení.

PROČ KONZERVOVANÁ A MRAŽENÁ ZELENINA A OVOCE?

I když máš doma třeba zahrádku, kde si můžeš pěstovat třeba 10 druhů ovoce a zeleniny, třeba se i tobě bude hodit následující vysvětlení.

Čerstvá zelenina a ovoce docela rychle podléhá zkáze. Chlazení tento proces zpomaluje, ale mrazení nebo konzervace ho úplně zastaví.

Hodně lidí raději kupuje určité druhy ovoce a zeleniny v konzervě nebo mražené. Některé potraviny lidé kupují raději čerstvé (třeba chřest) a některé druhy zase v konzervě (ananas nebo rajčata). Záleží také na sezóně.

ZACHOVÁVÁNÍ ŽIVIN

Sklízením zeleniny a ovoce se tyto potraviny oddělují od zdroje živin.

Čím déle je jídlo “sklizeno”, tím více živin je ztraceno.

Pokud máme doma zeleninu a ovoce dlouho, ztrácí živiny. Mytí, loupání a vaření také ochuzuje o živiny.

Když si kupuješ ovoce a zeleninu v obchodě, je dost možné, že už ztratilo 15-60% všech živin (i když je garantovaná doba 72h od sklizně).
Konzervovaná nebo mražená zelenina nebo ovoce ztratila pouze 20% živin.
V tabulce dole se koukni na obsah vitaminu C u čerstvého a mraženého hrášku, špenátu a fazolí.

Množství vitaminu C (mg/100g)

Čerstvě sklizený hrášek           ………………………. 22.1

Čerstvý hrášek (po 2 dnech) ………………………. 14.1

Mražený hrášek ……………………….. 20.2

Čerstvě sklizený špenát ……………………….. 17.0

Čerstvý špenát (po 2 dnech) ………………………… 4.1

Mražený špenát ………………………… 14.0

Čerstvě sklizené fazole ………………………… 16.4

Čerstvé fazole (po 2 dnech) ………………………… 7.9

Mražené fazole …………………………. 14.3

Obsah živin v konzervovaných a mražených potravinách záleží na 4 faktorech:

1 – Čas sklizně

2 – Lokace

3 – Podmínky pro pěstování

4 – Metoda přípravy/vaření

Mražení je z nejlepších metod k uchování co nejvíce živin v potravinách. Když se rostlinné potraviny mrazí, nejdříve se blanšírují (rychle se ponoří do vroucí vody), aby se potlačil růst mikrobů a pak jsou rychle zmrazeny.

VITAMÍNY

Vaření unikají z potravin živiny, hlavně vitamíny B1 a C. Nezáleží při tom na tom, jestli byly potraviny původně čerstvé, mražené nebo konzervované. Nevař jídlo zbytečně dlouho.
Tím omezíš unikání důležitých živin.

Příprava jídla v mikrovlnné troubě nebo na páře zachovává nejvíce živin. Vitamíny A, D a E, společně s karotenoidy jsou rozpustné v tucích. Neztrácejí se tedy při blanšírování a mytí. Jsou ale náchylné k oxidaci na světle a v teple. Tomu můžeme zabránit právě konzervací nebo mražením (v porovnání s nakupováním čerstvých potravin, skladováním a přípravou doma).

Karotenoidy naše tělo lépe absorbuje, když jsou uvařené než syrové. Takže konzervované a mražené jsou asi lepší volba v tomto případě.

MINERÁLY

Minerály jsou odolné. Nezničí se světlem, teplem ani vzduchem.
Dají se ale z jídla odstranit louhováním ve vroucí vodě a mechanickými procesy (např. když odstraníme nohy hub před konzervováním nebo zavařováním) Konzervovaná zelenina může obsahovat větší množství vápníku a dalších minerálů díky vyššímu obsahu vody. Při konzervování v plechovkách se snižuje obsah mědi a zvyšuje obsah železa.

VLÁKNINA

Vláknina se z potravin ztrácí jen mechanickými postupy (např. loupáním). Dochází k tomu u konzervovaných rajčat a chřestu. Obsah vlákniny u konzervovaných fazolí a jiných luštěnin je stejný jako u čerstvých.

A CO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ?

Mražení a konzervování potravin spotřebovává energii, přírodní zdroje a palivo. Zapnutý mrazák spotřebovává energii a chladící kapaliny v lednicích škodí životnímu prostředí. Většina hliníku z konzerv se dá ale recyklovat. Pytlíky s mraženými potraviny se dají také recyklovat a některé jsou dokonce rychlerozložitelné.

CO BPA V KONZERVOVANÝCH POTRAVINÁCH?

Většina výrobků už dnes garantuje, že jejich výrobky jsou bez BPA (bisfenol). Stačí si najít seznam těchto výrobců na internetu.

DUSIČITANY A DUSITANY

Tyto látky se někdy přidávají do konzervovaných mas a rybích výrobků, aby zabránily kažení. Když se navíc zkombinují s některými kyselinami, mohou se v dokonce způsobovat rakovinu. Mnoho výrobců ale už používá alternativní metody konzervace, takže sleduj etikety 😉

CUKRY, SOLI A KONZERVANTY

Tohle je důležitá část hlavně u “plechovkových” potravin. Hodně ovoce v plechovce má na sobě nápisy jako “sirup”, “juice” nebo “slazeno….” a naproti tomu třeba zelenina (napříkald rajčata) v plechovce obsahuje zase sodík. Některá zelenina je také zakonzervovaná v oleji. Takže platí to, co vždycky – čti etikety!

Jedna možnost, jak se zbavit přebytečného cukru a soli je cezení. Třeba u fazolí se dá takto zredukovat obsah sodíku až o 41%. Také se dají koupit potraviny rovnou bez přidaných solí, cukrů a konzervantů samozřejmě.

ODPAD

Podle průzkumů vyhodíme až 25% jídla, které nakoupíme. Pokud kupuješ konzervované nebo mražené potraviny, je to podstatně méně. Použiješ ho totiž jen, když ho opravdu potřebuješ a množství, které potřebuješ.

SHRNUTÍ A DOPORUČENÍ

Kdo má pravděpodobněji štíhlejsí a zdravější tělo?

  • člověk, který sní 2 misky mraženého květáku denně?
  • člověk, kteřý sní 2 pytlíků chipsů místo zeleniny, protože si myslí, že mražená zelenina není zdravá?

Nezáleží na tom, jestli je čerstvá, mražená nebo v konzervě – prostě jez víc zeleniny a ovoce. Mražený květák bude pro tvoje tělo lepší volba než kus dortu.

Čerstvá zelenina a ovoce možná chutnají líp než mražená, ale jen, pokud je lokální a přímo utržená ze stromu nebo ze země. Obsahuje tak víc živin.

Čerstvé potraviny rychle ztrácejí živiny, takže nejlepší zůsob, jak je zachovat, je mražení.

Když vaříš jídlo, zkus ho připravovat na páře nebo po co nejkratší dobu.

Čti etikety a sleduj hlavně složky, které nechceš jíst – cukry, soli, konzervanty a oleje. Cezení a proplachování potravin odstraní přebytečné soli.

Aby naše planeta brzo neexplodovala pod návalem odpadu, zkus tohle:

  • měj stále plný mrazák (v odpovídající velikosti) – ušetříš energii
  • udržuj teplotu na -18 stupních (0 F)
  • recykluj plechovky
  • zkus kupovat rychlerozložitelné obaly potravin
  • kupuj jen jídlo v obalech bez BPA

Když rozmrazuješ potraviny, nech je v pokojové teplotě.

Tekutiny z nich obsahují také důležité živiny, tak jí nevylévej.

Mražené luštěniny obsahují o něco více živin než ty v konzervách.

Pokud máš mrazák v blízkosti zdroje tepla (třeba trouby), zvyšuješ tím jeho spotřebu energie až o 50%.

 ====================================================

=> Chceš pomoci najít strategie, které budou fungovat v tvém životě a posunou tě k tělu a cílům, které chceš?<= Jíst tak, abysme upravili váhu, zpevnili se a zlepšili se, není vždycky tak přímočarý, jak se může zdát. Jestli hledáš vedení a coaching, moc rádi ti pomůžeme. A jestli jsi ŽENA z okolí Benešova, která je připravena začít jíst, trénovat a žít LEPŠÍM způsobem a to všechno za pomocí ověřeného systému a našeho UA týmu, teď je tu tvoje šance. Přihlaš se na náš transformační program SUMMER BIKINI 2017 a zjisti, jestli budeme pro tebe to pravý přímo ZDE nebo klikni na obrázek.