Flexibilní jídelníček

Dietování je jasný. Každej ví jak na to.

Připrav se na týdny odříkání a pekla. Zbavíš se dobrůtek jakými jsou koláčky, bonbóny, křupky a všechno s cukrem. To celkem dává smysl.

Místo nich si pochutnáš na alternativě ve formě proteiňáku a samozřejmě nějakém tom nápoji s karnitinem, aby šel tuk rychle pryč.

Horší je, že pryč půjde i chlebík, sýry, tučný maso a ostatní dobroty. Nástup mají kuřecí prs, brokolice, špenát a nevyhnutelné vaječné bílky (žloutky jdou do dřezu).

Přichází doba = málo jídla, málo srandy a nula flexibilita. Každej den je napevno danej a rozepsanej do nejmenšího detailu.

Nemusí to vypadat takhle!

Takhle se dietovalo roky. A s jakými výsledky?

Stálo to spoustu sil a k vytouženému cíli se dostalo jen pár lidí.

Proč?

Typická dieta totiž vypadá tak, že nesmíš nic, co alespoň trochu dobře chutná.

Odstraníš alkohol, kofein, cukr a jedeš maximálně striktně.

Jen to má přinést výsledky. Proč jich ale dosahuje jen tak málo lidí?

Protože je to jak psychicky tak fyzicky nesmírně náročný a extrémně limitující!

Navíc nadměrná redukce příjmu kalorií vede sice ke „krásným“ úbytkům na váze, ale hlavně ke krásným svalovým úbytkům.
To se rovná zpomalení metabolismu a stagnaci. Což se rovná k dalšímu úbytku příjmu kalorií. To se rovná hlad. To se rovná konec „diety“.

Takovéhle způsoby redukce tuku jsou nejen neudržitelné v normálním životě, ale taky velmi pravděpodobně vedou k jojo efektům.
Člověk prostě nedokáže jíst věčně málo a ještě k tomu nudný a bezchutný věci.

Co takhle ubrat?…ne kalorie, ale přísnost!

Už to slyším… „Ale to nebude fungovat.“ / „Jen velké oběti přinesou výsledky.“

Bohužel, tohle se děje v hlavách mnoha lidí, kteří čekali moc dlouho na to, než jim někdo nešetrně řekl, že vypadají jako těhotný vepř.

A přichází období megapřísný superrestriktivní diety, který vede k nevyhnutelnýmu návratu k prasečímu stylu. A tomu se přesně vyhneme.

Flexibilita

Jednoduchej proces. Jíš vhodné množství kalorií, které sedí tvé váze a cílům.

Budeš muset samozřejmě zajistit i správný poměr bílkovin, tuků a sacharidů.

A také dodávat tělu dostatek vlákniny a minerálů.

Což znamená, že budeš jíst jídlo z kvalitních a plnohodnotných zdrojů.

Ale to taky znamená, že CO a KDY jíš nebude moc důležité.

A taky budeš moci občas zařadit junk (rozuměj COKOLIV).

CO? JAKO FAKT?  V dietě?

Jo. A nebude to mít žádný negativní efekt na tvůj úbytek tuku.

V případě, že to nebudeš dělat nijak extrémně často a započítáš to do svého příjmu.

Takhle budeš mít vlastně i větší šanci se úspěšně propracovávat ke svému cíli.

Nebudeš muset mít v hlavě blok NESMÍM! Ty MŮŽEŠ. Ale chytře.

Kolik kalorií ?

Tady je důležité vzít v potaz dva faktory. Tvoje váha a tvoje aktivita.

Následující vzorec bude řešit jen tvojí váhu a podle toho, jak moc se hýbeš bude potřeba trochu upravit.

Dostaneš tím ale pěknej startovací bod, se kterým se dá podle výsledků dál pracovat.

Pro úbytek tuku vypadá následovně.

Muži — váha v kg x 26

Ženy — váha v kg  x 22

Proteiny — váha v kg x 1,5 – 2 (každý gram proteinu má 4 kalorie).

Tuky — váha v kg x 1 (každý gram tuku má 8 kalorií).

Sacharidy — zbytek (každý gram sacharidů má 4 kalorie).

Příklad

Jana váží 65 kg.

Celkový denní příjem 65 x 22 = 1430 kalorií.

Protein 65 x 2 = 130g = 520 kalorií.

Tuk 65 x 1 = 65g = 520 kalorií.

Sacharidy. Zbývá nám na 1430 – 520 – 520 = 390 kalorií. Jeden gram má 4 kalorie. 390/4 = 97,5 g.

Souhrn

Čísla jsou tady. Pokud se Jana udrží v cca 5% toleranci, nevyhne se úbytku tuku, udrží svaly, energie přes den bude krásná a její okolí nebude přemýšlet jak minimalizovat s ní strávený čas, protože se bude cítit emočně dobře a nebude nenávidět svět.

To zní dobře, ne?